ATT SKRIVA FILMMANUS - En ny manusbok på svenska

torsdag, mars 04, 2010

Manusmiljonen fördelad – 13 av 305 utvalda

Idag gick filmnyheterna.se » ut med vilka som tog hem höstens manusmiljon, den särskilda stödpott som SFI inrättade för att manifestera att man tar manusförfattarnas roll på allvar. (Läs : Manusförfattare ska inte behöva ha en producent för att få stöd).

Av de 305 ansökningar som kom in valdes 13 projekt ut.

Nathalie Drago, Susan Taslimi, Kjell Sundstedt och Håkan Lindhé är några av dem som tog sig hela vägen fram i den långa gallringsprocessen.

Se hela listan:  13 författare delar på en miljon »

Mer läsning (bakgrund)  : Detaljer om nya manusmiljonen »

© adastra media

Etiketter: ,

onsdag, januari 20, 2010

Manus på spek? Någon som känner igen sig?

I den research jag gjorde för boken ingick det att tala med folk från branschen om hur verkligheten ser ut. Jag intervjuade bl.a. Peter Possne, (Sonet) Stefan Baron och Eva Ward (båda SVT DRAMA).

En fråga gällde hur många manusförslag de får in under ett år. En grov uppskattning ger att det totalt handlar om mellan 2000 – 4000 manusidéer som cirkulerar i branschen. Det handlar då inte bara om manus i fullängd utan innefattar även skisser i form av mer eller mindre utvecklade treatment eller synopsis.

Det sitter alltså en väldans massa människor och utvecklar filmidéer – Och det överväldigande flertalet skriver på spekulation, dvs utan betalning men med ett starkt hopp om att en dag få se sitt manus bli film.

Nedan kan du se en 1 ½ timme (!) lång dokumentär som följer några manusförfattare från USA som kämpar för att komma in över tröskeln. Klart givande, även om vår svenska produktionsmiljö ser lite annorlunda ut.

Själv gillar jag citatet i början där vi för höra att en av de stora gamla producenterna sagt typ: "Den viktigaste personen i processen att göra film är manusförfattaren. Vi måste bara göra allt i vår makt för att hindra dem från att förstå det"  

Tack Kurt o Julius från Manuspiloterna »  för tipset

Mer läsning :

Utdrag ur boken: Kapitel 11 – Mötet med Branschen »

Tidigare inlägg:

Om Hal Croasmuns tips för den som vill sälja in en filmidé:  Att skriva en säljande logline »

Rapport från filmkritikernas träff med manusförfattare: Mer cred åt manusförfattarna tack! »

© adastra media

Etiketter: , , , ,

tisdag, september 15, 2009

Detaljer om nya manusmiljonen

Utlovade ju en rapport från SFI-mötet om det nya manusstödet. Det var ett välbesökt möte där vi fick reda på mer detaljer om hur dessa pengar ska fördelas.

Poängen med stödet är att det ska fungera som en markering av att manusförfattarna faktiskt är välkomna att söka pengar utan den tidigare betonade kopplingen till en producent.

Det är alltså en extra pott som tillkommer utöver det vanliga manus- eller utvecklingsstödet. Och det är enbart långfilmsidéer som kan få stöd.

Men det handlar inte bara om extrapengar utan även om ett helt nytt ansökningsförfarande. Gången är att man söker med en kort synopsis: ".. max en A4 (kortare går också bra), 12 punkters Courier, 1,5 radavstånd". CV ska bifogas.

Ansökningarna behandlas sen gemensamt av de tre konsulenterna för lång- och barnfilm. De väljer ut ett gäng författare som får komma till ett möte och presentera sin ide mer utförligt. Därefter beslutas om vilka projekt som får stöd. Stödsumman uppgår till 70 000 kronor.

En av frågorna som kom upp var om vem som helst skulle kunna söka det nya stödet. Där betonades det att det finns krav på professionalitet. Filminstitutet lutar sig mot dåliga erfarenheter av att en hel del manusstöd tidigare kastats i sjön då pengarna gått till författare som inte kunnat leverera manus av tillräckligt bra kvalitet.

Man bör således ha någon form av filmisk bakgrund i sin CV för att inte sorteras bort direkt.  Men det är alltså mer frågan om en individuell bedömning än direkt formella krav.

Ansökan ska vara inlämnad senast 20 oktober.

Se även Filminstitutets sida om den nya stödformen »

Där kan man också kan ladda ner ansökningsblanketten.

Välkommen nyhet

Men det kom också fram en annan mycket välkommen nyordning, en nyhet som ännu inte är fullt offentliggjord. Adastra media kan alltså presentera ett litet scoop, nämligen att SFI är på väg att införa krav på producenterna att redovisa alla upphovsrättsavtal innan de kan få utvecklingsstöd till sina projekt.

På så vis ska man från SFI säkerställa att manusförfattarna får skälig ersättning för sitt arbete. Det har ju inte varit helt ovanligt att manusarvodet blivit skamlöst lågt och att manuspengarna försvunnit på vägen. Charlotta Denward fick en rejält stor applåd när hon meddelade att detta är på gång. Bra Jobbat SFI.

 

För att få en bakgrund:

MANUSPORTEN ALLTFÖR TRÅNG »

Mer cred åt manusförfattarna tack!»

 

© adastra media

Etiketter: , , ,


stand

Bokus bokrea 25/2-15/3 »  Både  Bokus » och  AdLibris » kan skicka mot faktura och har alternativ med fri frakt