Sajten använder kakor ("cookies"). Genom att fortätta surfa på www.adastramnedia.se godkänner du användadet av kakor. Manus & Film, projekt med filmmanus, radioteater mm
    manusdoktor, dramaturg, att skriva manussmakprov: texter & experiment    manusmall för Word

- FILM & MANUS -

För närvarande skriver jag på olika projekt i kombination med insatser som dramaturg.

Bland de filmer där jag medverkat som dramaturg på senare tid kan nämnas DEN BLOMSTERTID NU KOMMER, av filmkollektivet Crazy Pictures, TJUVHEDER med gudbaggebelönat manus av Peter Grönlund (även regi) och hans kommande film GOLIAT, SÅ OCK PÅ JORDEN, regi Kay Pollack samt några kortfilmer av Michael Axelsson, verksam i Norge.

Dredrik Lindqvist på IMDB   Listning på IMDB
För en samlad helheltsbild, se CV
Se även manuskurser och manusdoktor
filmfilm
filmfilm


Mina erfarenheter och teorier om manus och dramaturgi finns samlade i boken ATT SKRIVA FILMMANUS, konsten och hantverket - en praktisk handbok (2009).
Boken används som kurslitteratur på ett flertal utbildningar.

Se mer på bokens hemsida: www.attskrivafilmmanus.se
TIDIGARE FILMER O. MANUSPROJEKT

Kärringen därnere, filmens hemsida

KÄRRINGEN DÄRNERE

Filmen handlar om den ensamma och besvärliga människan Magda, 74 år, som helt oväntat ska gömma en flykting i sitt hem.
Regissör är Ragnar di Marzo. I rollerna ser man bl.a. Gunvor Pontén, Aida Gordon och Lisa Werlinder, Göran Forsmark m.fl.

Manus till KÄRRINGEN DÄRNERE som hade biopremiär okt. 2006 skrevs i samarbete med MANUSGRUPPEN, ett entusiastiskt gäng pensionärer och ungdomar som samlades varje vecka under två år för att spåna fram historien.
Läs mer om detta mycket speciella projekt på www.manusgruppen.se Där hittar du bl.a. manus i olika versioner och kan följa hur berättelsen växte fram.
Manusgruppen 
Tidigare var jag inblandad som dramaturg och manusutvecklare i arbetet med manus till de två långfilmerna "Populärmusik från Vittula" och "Capricciosa", båda i regi av Reza Bagher.
Populärmusik från Vittula Capricciosa


Det egna skrivandet har mest handlat om filmmanus men det har också blivit en liten kortis för radioteater och ett romanförsök.
Jag har tidigare bl.a skrivit ett långfilmsmanus med namnet "Paradis-ön". Det är ett familjedrama om en tonårstjej som börjar förstå de förtigna omständigheterna om hur hennes mamma dog (se smakprov).
Sen har jag samarbetat mer med regissören Reza Bagher. T.ex. skrev vi manuset till filmen "Jag heter Mitra" (producerad med stöd från SFI).
Philomene Grandin & Mårten Klingberg i Jag heter Mitra
Philomene Grandin & Mårten
Klingberg i "Jag heter Mitra".


Simon Northon & Fanny Risberg i Ett liv i backspegeln
Simon Northon & Fanny Risberg i
"Ett liv i backspegeln"
Jag var även medförfattare till Reza Baghers kortfilm "Ett liv i backspegeln" (1999)
Berättelsen handlar om en bitter ung man som plockar upp sin före detta flickvän för en biltur som blir mer dramatisk än hon tänkt sig.
"Ett liv i backspegeln" vann årets "Guldklappan" för bästa regi och blev uttagen till Nordisk Panorama.
"Ett liv i backspegeln" visades i Sveriges Television.

Se även bloggen! Mängder av artiklar, länkar, videoklipp mm. om att skriva manus för filmReza Bagher och jag skrev också tillsammans de första versionerna av långfilms-manuset "Vingar av glas" som under hösten 99 beviljades produktions-stöd från SFI och spelades in i våren 2000 med bl.a. Sara Sommerfeldt och Alexander Skarsgård i två av huvudrollerna.
"Vingar av glas" är en dramatisk berättelse om en ung invandrartjej som måste hitta sin egen väg under trycket från de människor som hon är nära och de olika kulturella krafter de representerar.

"Vingar av glas" hade biopremiär 2000.

Sida med manus att ladda ner (popup)Manu

Vingar av Glas
Alexander Skarsgård & Sara
Sommerfeld i "Vingar av glas"


Se hemsidan för "Det faller en dröm"
"Det faller en dröm" i regi av Ragnar di Marzo
Sedan var jag medförfattare och dramaturg i långfilmsprojektet "Det faller en dröm" som drevs av Teaterföreningen Sandino Hus. Filmen hade premiär 2000. "Det faller en dröm" regisserades av Ragnar di Marzo
 


Uppdaterad : 2023-06-08
till startsidan för www.adastramedia.se