ATT SKRIVA FILMMANUS - En ny manusbok på svenska

söndag, oktober 11, 2009

Skriva filmmanus eller deckare, post-it-lapparna är samma

I gårdagens Svenska Dagbladet funderade Jonas Cullberg på hur man skriver en succéroman á la Dan Brown.

Man inser snabbt att det finns stora likheter mellan att bygga en deckare och att konstruera  en berättelse för film.

Postit-lapparna på väggen är ett exempel. Annat gemensamt är kravet att karaktärerna ska vara trovärdiga och att huvudpersonerna engagerar  läsarna respektive publiken.

"Om läsaren inte bryr sig om vad som kommer att hända med huvudpersonen har man misslyckats som författare", som Mari Jungstedt uttrycker det i artikeln. Hon menar vidare att psykologi och relationer är andra viktiga komponenter.

Det är bara att hålla med.

Man får också  veta att det finns dataprogram där man kan se hur ens egen deckare är skriven i jämförelse med de stora succéerna.  Även där finns motsvarigheter för manusförfattare ( t.ex. Dramatica Pro och Power Structure )  vilket jag behandlar i kapitlet FRÅN IDÉ TILL MANUS »   i min bok.  

SVD-artikeln:  Koden till kioskvältaren »

 

© adastra media

Etiketter: , , ,

fredag, juli 10, 2009

Länktips : Nedladdningar för manusförfattare

Dagens tips är bloggsajten www.unknownscreenwriter.com  där finns det massor av material för den manusintresserade .

Där hittar man t.ex.  en 30 sidor lång PDF för nedladdning där författaren samlat 14 bloggposter om huvudkaraktärens utveckling, The Transformational Character Arc series

På den okände manusförfattarens nedladdningssida kan man vidare hämta ett gratis manusprogram för automatisk formatering Page 2 Stage (som alternativ till Celtx ), ett annat gratisprogram för utveckling av filmidéer QuickPlot plus en del annat smått och gott som t.ex. en PDF med Poltis 36 dramatiska grundsituationer.

Och så finns det mängder av inlägg, små videolektioner och en rejäl samling länkar, allt sammanställt av en verklig entusiast.

© adastra media

Etiketter: , , ,

torsdag, oktober 16, 2008

Formatmall för filmmanus - uppdaterad för Word 2007

Vill bara flagga för att den formatmall man kan ladda ner på hemsidan >> nu finns i en uppdaterad version som fungerar i Word 2007.

Mallen är gratis att ladda ner (ca 2500 nedladdningar hittills) och är tänkt som ett alternativ till att använda skrivprogram som Celtx >> [gratis], eller proffsprogrammen Final Draft >> och Movie Magic Screenwriter >>

 

Etiketter: , ,

lördag, maj 31, 2008

Länktips : Film och Manuslänkar

GRATISTJÄNSTER PÅ NÄTET : Recensioner, manus att ladda ner och skrivprogram för manus.

Adsense, Googles annonseringsprogram för internet som ger sajt- eller blogginnhavare en liten slant per klickad annons har satt igång en hel del kreativitet där ute.

Det fiffiga med AdSense > , om ni skulle ha missat det, är ju att systemet scannar sajten eller bloggen efter nyckelord och försöker placera annonser som är relevanta utifrån innehållet.

Det kan alltså löna sig att samla folk runt ett intresse. Lyckas man dra till sig många besökare kan det generera klick på annonserna. Detta har lett till en strid ström av nya gratistjänster på nätet.

KRITIKER.SE

Mitt senaste fynd är kritiker.se >

Där hittar man en sammanställning av länkar olika tidningars recensioner av film och DVD. Besökaren kan söka efter en film och på ett och samma ställe få en samlad överblick över hur den tagits emot av recensenterna.

Det är en kanonidé. Kritiker är tyvärr också bara människor och en del tycker ju helt fel. Själv brukar jag nästan alltid försöka hitta några olika recensioner innan jag bestämmer mig att gå och se en helt okänd film.

Det är bara att tacka Markus Hansson som driver sajten som ett ett fritidsprojekt. Och Google förstås, och de andra annons- och provisionsprogram som gör det hela lönsamt. Enda nackdelen är recensionerna försvinner från en del tidningarnas sajter så att en del av länkarna inte ger resultat.

Klicka på gott folk så Markus inte tappar sugen. kritiker.se > är en given favorit.

THE INTERNET MOVIE SCRIPT DATABASE

En annan ny sajt som jag hittade via en tidskrift är IMDB´s systersajt IMSDB > som kallar sig "The web's largest movie script resource!". Där kan man få tag i gratis manus för läsning eller nedladdning. De har dessutom olika RSS-flöden så att man enkelt kan bevaka nytillkomna titlar.

CELTX

Det tredje tipset gäller skrivprogrammet CELTX > för manus som är gratis att ladda ner. Celtx tar hand om formateringen så att författaren kan koncentrera sig på det kreativa. Programmet finns för en mängd olika språk och även som "portable" dvs. att man kan köra det från ett USB-minne istället för att installera på datorn. Portableversionen hämtas här >

Utöver formateringsdelen innehåller Celtx en massa andra funktioner också, som t.ex. hantering av storyboard, produktionsplanering och en webbtjänst för projektsamarbete.

Fler länktips finns f.ö. på sajten : www.adastramedia.se >

WINDOWS LIVE WRITER

Sen har jag nu börjat att skriva inläggen med ett gratisverktyg för bloggande, nämligen Windows Live Writer >. Det är klart enklare än att använda bloggens webbtjänst. Fast ibland blir det konstigheter med Å Ä Ö i rubriker och etiketter. Men det går att justera med det vanliga gränssnittet sen när inlägget är publicerat. En annan effekt är att det blir ett lite annorlunda utseende.

© adastra media

Etiketter: , ,


stand

Bokus bokrea 25/2-15/3 »  Både  Bokus » och  AdLibris » kan skicka mot faktura och har alternativ med fri frakt