ATT SKRIVA FILMMANUS - En ny manusbok på svenska

söndag, februari 22, 2009

Om spegelneuroner i Hjärnstorm

TV-programmet Hjärnstorm som tar upp fascinerande konstigheter i människans sätt att fungera handlade förra veckan om att läsa andra människors tankar. Där spelar självklart spegelneuronerna en aktiv roll. Se programmet här >>

Inslaget om just spegelneuroner ligger ca. 15 min in i sändningen.


Se mer om spegelneuroner och kopplingar till hur vi upplever film i tidigare inlägg :

Intressant hjärnforskning om inlevelse >>

Kapitel 2 - Om Dramaturgi och Inlevelse >>

© adastra media

Etiketter: , , , ,

onsdag, januari 21, 2009

Inget för nervklena : Testa dina spegelneuroner

Vetenskapen har spårat vår förmåga att känna inlevelse till en liten grupp hjärnceller som kallas “spegelneuroner”. Den som har sina spegelneuroner i ordning upplever i sin egen hjärna en spegelbild av det andra personer upplever.

Spegelneuronerna aktiveras även när vi ser film.

Här kommer så ett litet test. 

Om du klarar att hålla ansiktet helt stilla när råttfällan slår igen är det troligen något fel. Om inte någon enda muskel rör sig det minsta lilla gillar du säkert inte att gå på bio heller.

(Eller är det bara jag som är känslig?)


mer om spegelneuroner >>

annat klipp att testa sig med >>


Andra bloggar om : ,

Etiketter: , , ,

lördag, augusti 09, 2008

Senaste nytt om spegelneuroner : Hundar känner inlevelse?

Jag har ju mitt lilla specialintresse för allt som har med spegelneuroner >> att göra. Inte minst för att de påverkar vår förmåga att känna inlevelse i biosalongen.

Den här gången är det forskare från england som rapporterar att hundar blir smittade av gäspningar. Precis som vi människor, visade hundarna i undersökningen benägenhet att själva gäspa när de såg en försöksperson göra det. Slutsatsen är att hundar kan ha en viss förmåga att leva sig in i mänskliga känslor.

Knattebio har man ju hört talas om. Mitt förslag till den krisande filmbranschen blir således att testa hundbio. En helt ny målgrupp måste ju bara vara lockande värre. Fast om jyckarna får smak på filmupplevelser finns förstås risken att dom lär sig att ladda ner filmerna själva också. Nästa steg då blir att bygga hunddatorer. Tänk vilken marknad som plötsligt öppnar sig. Det är väl nåt att fundera på ...

Se artikeln på BBC's sajt : Pet dogs can 'catch' human yawns >>

© adastra media


Etiketter: ,

torsdag, juni 26, 2008

Om inlevelse och spegelneuroner - Igen!

DET PERFEKTA EXEMPLET?

Nu har jag hittat det kanske perfekta klippet för att praktiskt illustrera hur spegelneuroner > fungerar.

Frågan är om det är överhuvudtaget är möjligt att värja sig mot att känna inlevelse av att se detta? Möjligen förutsätter det att man har egna erfarenheter för att bli berörd men jag tror egentligen inte det.

Mycket nöje : )

 

Klippet är från filmen DUM OCH DUMMARE (1994) >>

© adastra media

Etiketter: , , ,

tisdag, oktober 09, 2007

Intressant hjärnforskning om inlevelse

SPEGELNEURON FÖRKLARAR FILMUPPLEVELSEN?

I gårdagens DN (071007) spekulerade vetenskapsreportern Karin Bojs om årets nobelprisvinnare i medicin och pekade ut forskningen om spegelneuroner som ett område för tänkbara kanditater. (Karin Bojs artikel >>) Nu blev det inte så men det är i all fall en antydan om betydelsen i detta förhållandevis nya forskningsfält.

Spegelneuroner är en särskild sorts hjärnceller som framkallar fysiska reaktioner i vår kropp när vi observerar andra människors beteende. Det handlar om inlevelse.

Upptäckten gjordes av en slump när man studerade apor. Man mätte aktiviteten i hjärnceller när aporna fick utföra vissa vissa handlingar. I ett försök fick de enskilda aporna jordnötter och instrumenten gav utslag när de sträckte ut armen för att plocka upp nötterna.

Men vid ett tillfälle uppstod samma signalmönster fast apan med mätinstrumenten inte hade rört sig. Det som däremot hade skett var att en av försöksledarna hade sträckt ut handen för att ta en jordnöt.

Det här väckte forskarnas nyfikenhet. Man iscensatte en rad nya experiment som bekräftade existensen av det som kom att kallas spegelneuron. Namnet kom från att det som sker i hjärnan hos den observerande individen är en spegelbild av det som sker hos den som agerar.

Det här har sedan utvecklats vidare och man menar nu att spegelneuronen har en viktig funktion i människans förmåga att känna empati. En sak man bl.a. undersöker är spegelneuronerna hos autistiska personer för att hitta en förklaring till deras bristande förmåga till inlevelse med andra.

Så det kan mycket väl vara så att vi har en väldefinierad liten klump hjärnceller att tacka för våra bioupplevelser. Att det är dom som får våra känslor att dras med i det hopp, den förtvivlan, triumf, spänning, glädje, sorg eller lycka som vi ser rollfigurerna uppleva på vita duken.

I den tredje artikeln (Aj du gör ont) snuddar Karin Bojs själv vid frågan om kopplingar till filmupplevelsen. Det är verkligen ett jätteintressant område att undersöka vidare. Det vore väl mumma för en manusförfattare att kunna fysiskt mäta i vilken mån de scener man knåpat med ger effekt!

Har vi ingen filmintresserad hjärnforskare här som känner sig manad?


Mer att läsa :

Cells that read minds >>(den mest uttömmande artikeln)

Grunden för medkänsla funnen [DN 060618] >>

Hjärnans spegel grunden för empati [DN 060701] >>

Aj, du gör ont [DN.se 070624] >>

Vi föds som tankeläsare [Illustrerad Vetenskap 11/2005] >>


© adastra media

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , ,

söndag, juli 09, 2006

Kapitel 2 - HUR SKA DET GÅ?

Sorry, inlägget flyttat.

För att inte ha flera versioner av texten på olika ställen är inledningen av Kapitel 2 flyttad till sajten för boken.

Se:  www.attskrivafilmmanus.se (Kapitel 2) »

 
© adastra media


Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , ,


stand

Bokus bokrea 25/2-15/3 »  Både  Bokus » och  AdLibris » kan skicka mot faktura och har alternativ med fri frakt